НевроМед

спеціалізований медичний центр

Ранні ознаки аутизму у дітей

17.03.2024
рубрика: Аутизм: ранняя диагностика, лечение
просмотров: 65


Сімейний центр неврології та педіатрії МЦ «НевроМед» пропонує вашій увазі послугу – діагностика раннього аутизму у дітей. Наші фахівці мають багаторічний досвід та відмінні відгуки!

Ознаки раннього аутизму в дітей віком можуть виявлятися досить по-різному, проте захворювання і симптоматика носять індивідуальний характер. У деяких випадках ранні ознаки аутизму навіть можна сплутати з гарною поведінкою малюка: він невимогливий, спокійний та незалежний. Тому слід звернути увагу, чи відповідає ваша дитина основним етапам розвитку однолітків. Існує низка маркерів, які необхідно особливо виділити.

Ознаки раннього аутизму у дітей віком до 1 року:

     До 6 місяців дитина не виявляє очевидних емоцій, навіть зустріч із мамою не викликає у нього зміни емоційного фону.
     До 9 місяців малюк не намагається лепетати, не шукає візуального контакту, може здатися, що він дивиться не в очі, а через Вас. Чи не реагує на своє ім'я, в той час як в інших ситуаціях не показує проблем зі слухом. Дитина не намагається ініціювати чи відповідати на обіймання мами. Йому скоріше навіть не подобається тактильний контакт.
     До 1 року життя чітко помітна затримка чи відсутність розвитку розмовної мови, не супроводжується спробами компенсувати її іншими формами спілкування, наприклад жестами.


Саме захворювання, як правило, проявляється до двох років, саме у віці можна чітко поставити діагноз. Проте, чим раніше ми почнемо лікування, тим більше шансів на плідний результат!

Ознаки раннього аутизму в дітей віком 2 років:

     Дитина не вказує на об'єкти, які могли б зацікавити її в навколишньому світі. У віці 14-16 місяців звичайні діти активно використовують мову жестів.
     Не розуміє простих одноетапних інструкцій, наприклад, прохання показати де кубик чи іграшка.
     Малюк не використовує розмовні навички, нерідко трапляються випадки, коли дитина іде у певний регрес, тобто. раніше він намагався виявляти вербальну активність і раптом починає втрачати словесні навички. Подібні випадки регресу трапляються і в соціальній галузі, дитина немов іде в себе.
     Нерідко дитина обмежує свою рухову активність.
     Виявляє емоції незрозумілим для оточуючих чином, наприклад, може сміятися або плакати невпопад.


Ознаки раннього аутизму у дитини 3 років:

Чим старше стає дитина, тим сильніше проявляється симптоматика, тут ми вже можемо говорити про картину хвороби, що склалася.

     Під час повсякденних ігор дитина, яка страждає на ранній аутизм, зазвичай, фокусує свою увагу одному об'єкті чи деталі, тобто. його може цікавити виключно коліщатко машинки. Виходить, він не возить машинку по килиму, а просто крутить її колесо пальчиками. Таким чином, усі ігри виглядають однобокими, вони позбавлені прояву творчості та фантазії.
     Цікавиться незвичайними об'єктами чи видами діяльності.
     Такій дитині подобаються однотипні рухи, наприклад, перегортання книги, ігри з вимикачем, повторне включення та вимкнення світла в кімнаті. Він проводить багато часу за вибудовуванням об'єктів у певному порядку.
     Йому незрозумілі ігри пов'язані з імітацією, він не братиме участі в удаваній грі, художня творчість не для них.
     Їм не цікаві ігри з однолітками, вони віддають перевагу одиночному проведенню часу.
     Така дитина нерідко використовує шаблонну поведінку, будь-яке відхилення від звичного стану справ може викликати бурхливу реакцію, аж до істерики. Наприклад, звичайний похід у магазин чи прогулянку новим маршрутом може призвести до вищеописаного вибуху емоцій. Це ж стосується і звичок у харчуванні, малюк може різко відреагувати на нову страву, відмовляється від вживання багатьох продуктів.
     Є надмірно чутливим до різних видів зовнішньої стимуляції, наприклад, стороннього шуму, незнайомого запаху, навіть новий одяг або якийсь аксесуар на ній може вплинути на настрій дитини. Несподівано реагує на прояв больових чи дратівливих чинників, від різкого звуку може впасти в паніку, тоді як якийсь реальний больовий синдром може пройти непоміченим.
     Також малюк вибірково відноситься і до страхів, він може злякатися звичайного повсякденного предмета побуту і при цьому не боятися об'єктів, які можуть принести реальну загрозу здоров'ю чи життю.
     Ще один явний прояв – це проблеми зі сном. Така дитина важко засинає, її сон уривчастий і тривожний.
     Малюк з раннім аутизмом схильний до прояву дій, що повторюються.
     Схильний до перепадів емоційного тла та поведінки.


Весь медичний та обслуговуючий персонал нашої клініки має високу кваліфікацію та професійні знання. Всі наші лікарі – це фахівці, які постійно практикують. Завдяки нашим методам роботи Ви можете бути впевнені, що потрапили до професійної клініки, а це означає, що ми гарантуємо результат.

 

Оставить комментарий