НевроМед

спеціалізований медичний центр

Діагностика та лікування затримки мовного розвитку (ЗРР)

08.07.2024
рубрика: Задержка речевого развития: консультации, диагностика, лечение
просмотров: 37



Для виявлення ЗРР та її причин дитини комплексно досліджують:

 
  •  педіатр, що аналізує розвиток за віком, виявляє відхилення та соматичні порушення;
  •  невролога - оцінює психомовленнєвий розвиток;
  •  отоларинголога - він перевіряє слух та стан носоглотки;
  •  офтальмолог-оцінює стан зорового аналізатора;
  •  дитячого психолога (за ситуацією) - проводить анкетування дитини та батьків;
  •  за необхідності дитина може бути спрямована до психіатра;

В результаті комплексного обстеження виставляється діагноз і призначається лікування.

Лікування

Щоб терапія ЗРР виявилася успішною, патологію коригують також комплексно. Це і лікарська терапія, і заняття з логопедом та психологом, і фізіотерапевтичне лікування, і планомірна взаємодія з дитиною насамперед батьків.

Профілактика

Основа профілактики ЗРР - пильна увага батьків до стану та розвитку дитини.
 

Питання відповідь

1. Моїй дитині 1,5 року, і вона не розлучається з пустушкою весь час, коли не спить. Дуже рідко та неохоче обходиться без неї. Наш педіатр каже, що треба відучувати, пустушка може негативно вплинути на розвиток мови. Лікар має рацію?

Сучасні педіатри та стоматологи рекомендують починати навчання від пустушки в період до або під час прорізування перших зубів (в середньому це 6-8 місяців). Постійне перебування у роті стороннього предмета негативно впливає формування прикусу та стан зубів. Це може негативно зашкодити розвитку мовного апарату дитини.



2. Нашій дочці 3 роки 5 міс. Насторожує її пристрасть багато разів повторювати слова, фрази улюблених героїв з мультиків. Навіть набридає. Це нормально?

Якщо при цьому дитина володіє, хай і не дуже добре, своєю мовою нічого страшного. Дівчинці подобаються герої, вона ідентифікує себе з ними, наслідує їх, це форма гри.



3. Сина злякала сусідський злий собака (живемо в приватному будинку). Тепер він не те що заїкається, а ніби трошки гальмує на першій букві майже кожного слова. Не дуже помітно, але чути. Це мине чи стан його мови може погіршитися?

Через стресу, який зазнала дитина, у нього розвинулася невротична реакція на кшталт запинок у мові. Якщо з часом ситуація не покращується або навпаки погіршується, потрібно звернутися на консультацію до невролога, щоб своєчасно скоригувати цей стан та попередити негативні наслідки.

 

Оставить комментарий