НевроМед

спеціалізований медичний центр

Прогноз та профілактика затримки мовного розвитку у дітей

08.07.2024
рубрика: Затримка мовленнєвого розвитку: консультації, діагностика, лікування
переглядів: 31


Більшість людей із ЗРР
, особливо ті, хто почав лікування в ранньому віці, в змозі скоригувати мовні навички та навчитися спілкуватися. Успіх багато в чому залежить від рівня залучення сім'ї. Заняття вдома, а не тільки на сесіях з терапевтом допомагають досягти кращих результатів.

Але не у всіх пацієнтів спостерігаються зміни. У деяких людей симптоми затримки мовного розвитку залишаються стабільними протягом життя, незважаючи на активне та вчасне розпочате лікування. Це може бути пов'язане з генетичними факторами, серйозністю симптомів та іншими причинами.

Деякі люди із ЗРР можуть вести самостійне життя, мати роботу та сім'ю. Прогноз залежить від наявності пов'язаних захворювань. Деякі люди із затримкою мови страждають на аутизм, дефіцит уваги та гіперактивність (СДВГ), тривожні розлади або епілепсію, що сильно ускладнює лікування та погіршує загальний прогноз.
 

Профілактика полягає в ранньому виявленні та початку лікування, а також включає:

 Увага розвитку дитини. Батьки та лікарі не повинні ігнорувати відхилення у мовному чи соціальному аспекті. Якщо є сумніви чи питання, слід звернутися до фахівців.

 Залучення до терапевтичних програм, що включають навчання соціальних навичок. Важливо регулярно зустрічатися з лікарями, логопедами, психологами та дотримуватися їх рекомендацій.

 Здоровий спосіб життя під час вагітності. Жінці необхідно збалансоване харчування, регулярні огляди, уникнення токсинів, а також прийом вітамінів та мінералів, особливо фолієвої кислоти.



Думка експерта


«Лікування та корекція не потрібно, якщо у дитини є темпова затримка мовного розвитку (коли у віці 2,5 року вона вимовляє лише окремі слова, а в три роки говорить окремими словосполученнями, але відсутня фразова мова). Це найбільш сприятливий варіант, який відповідає більш ранній фазі розвитку. Але обов'язково при цьому, щоб дитина розуміла звернену до неї мову відповідно до віку, нормально психічно розвивалася, комунікувала з оточуючими, і у неї не було вираженої супутньої патології.

Визначити досить ранньому етапі причину затримки мовного розвитку іноді непросто, але дуже важливо. — Найкраще своєчасно проконсультуватися з логопедом та дитячим неврологом, які мають достатній досвід роботи саме з «мовними» дітьми».



 

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті