НевроМед

спеціалізований медичний центр

Чи може безглютенова дієта бути корисною при епілепсії?

14.06.2024
рубрика: Епілепсія у дітей: діагностика, лікування
переглядів: 51


Дослідження показали, що частота целіакії (аутоімунний розлад, що спричиняє чутливість до глютену) зустрічається значно частіше у людей з епілепсією, ніж у загальній популяції. Це змусило деяких вчених припустити, що імунна відповідь викликає або сприяє розвитку судом.

Дослідження 2016 року під назвою «Целіакія та епілепсія: вплив безглютенової дієти на контроль судом» показало, що в порівнянні із загальною популяцією целіакія більш ніж у 2 рази більш поширена у пацієнтів з діагнозом епілепсія.

Інше дослідження 2019 року присвячене вивченню чутливості до глютену у людей з епілепсію також підтвердило більшу частоту целіакії у людей з епілепсією. І незважаючи на те, що є докази існування зв’язку чутливості до глютену і виникнення нападів, вченим важко пояснити яким чином це призводить до виникнення нападів. Це пояснюється тим, що наразі не існує стандартних діагностичних методів досліджень чутливості до глютену у людей, які не страждають на целіакію. А без цього, можна лише припускати про існування зв’язку та/або механізмів передбачуваного ефекту.
Безглютенова дієта у дітей з епілепсією

Незважаючи на недостатню кількість досліджень, є свідчення про людей з епілепсією, стан яких значно покращився після застосування безглютенової дієти. Особливо очевидним є ефект у випадку із дітьми молодшого віку. Також, вчені зазначили, що епілептичні напади часто зменшуються або з часом повністю припиняються у людей, що захворіли на епілепсію у ранньому дитинстві. Таким чином, важко однозначно відповісти, що стало причиною припинення судом.
Епілепсія та кальцифікація мозку

Якщо зв'язок між епілепсією та целіакією існує, то остання може або провокувати або посилювати епілептичні напади. Виходячи з цієї моделі, ряд вчених припустили, що дефіцит вітамінів, викликає пошкодження кишківника і може виступати пусковим механізмом, оскільки відомо, що певні дефіцити викликають порушення роботи мозку. Проте ця теорія не знайшла підтвердження, оскільки зазвичай з порушеннями роботи мозку пов’язані тіамін, вітамін В12 та ніацин, але жоден з них не пов'язаний з целіакією.

Інші, тим часом, припускають, що глютен безпосередньо впливає на зміни в мозку, і вказували на синдром, що включає целіакію, епілепсію та кальцифікацію мозку (буквально - відкладення кальцію в мозку). Цю тріаду порушень зазвичай називають синдромом ЦВК. У людей з синдромом ЦВК доволі часто діагностують абсансну епілепсію (короткочасну втрату свідомості), погіршення психіки та розлади навчання. У будь-якому випадку, хоча цей рідкісний стан пов’язаний із зростанням симптомів епілепсії, сам синдром залишається неймовірно рідкісним. Лише близько 200 випадків були ідентифіковані з тих пір, як синдром був вперше виявлений у 1992 році.

З точки зору зв'язку між кальцифікацією мозку та целіакією, було зареєстровано ще менше випадків, що змушує дослідників замислювалися про те, чи існує такий зв'язок насправді. Також досі незрозуміло, як целіакія або епілепсія мають сприяти накопиченню кальцію в мозку.
Що це нам говорить?

Хоча зрозуміло, що безглютенова дієта життєво необхідна людям, які живуть з целіакією, її зв'язок з епілепсією залишається неясним. Здебільшого безглютенова дієта немає негативного впливу на людину з епілепсією, але деякі експерти попереджають, що безглютенова дієта може принести більше шкоди, ніж користі людям, які не страждають на целіакію.

Дослідження, представлене на засіданні Американської асоціації серця 2017 року, показало, що дієта з низьким вмістом глютену асоціюється з вищими, а не нижчими показниками діабету 2 типу. Аналогічне дослідження Медичної школи Гарвардського університету також у 2017 році показало, що дієта з низьким вмістом глютену не знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Тому рекомендується поміркованість при дотриманні дієти з низьким вмістом глютену, а люди, які не страждають на целіакію, повинні проконсультуватися з дієтологом, перш ніж почати дотримуватись будь-якої дієти.


Електронні джерела:

    https://www.verywellhealth.com/gluten-and-epilepsy-562314#citation-2
    Julian T, Hadjivassiliou M, Zis P. Gluten sensitivity and epilepsy: a systematic review. J Neurol. 2019;266(7):1557-1565. doi:10.1007/s00415-018-9025-2
    Bashiri H, Afshari D, Babaei N, Ghadami MR. Celiac disease and epilepsy: the effect of gluten-free diet on seizure control. Adv Clin Exp Med. 2016;25(4):751-4. doi:10.17219/acem/43585

 

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті