НевроМед

спеціалізований медичний центр

Причини виникнення СДВГ

08.05.2024
рубрика: СДУГ : синдром дефіциту уваги з гіперактивністю: консультаціі, діагностика, лікування
переглядів: 0

Причини виникнення СДВГ




В даний час немає єдиної думки, чому приблизно у 5% дітей виникає ця патологія. Є кілька теорій, які пояснюють вплив різних факторів на виникнення та розвиток СДВГ.

СДВГ виникає у дітей з порушенням будови та функціонування головного мозку, переважно в префронтально-стріо-таламо-кортикальних структурах (навкололобних ділянках кори та підкіркової області). Ці структури можуть пошкоджуватися в період вагітності, під час пологів та раннього дитинства. Зазвичай у дітей із СДВГ спостерігаються зміни у кірково-підкіркових областях лобової області на МРТ.

При СДВГ порушується обмін спеціальних речовин, необхідні правильного функціонування мозку – про нейромедіаторів. Основні медіатори, що беруть участь у формуванні СДВГ – це дофамін, норадреналін та серотонін. Ці ж речовини беруть участь у багатьох інших процесах, у тому числі, у контролі емоцій, вегетативних функцій (функцій внутрішніх органів), циркадних ритмів (сон, неспання) та ін. Тому пацієнти з СДВГ потребують ретельного обстеження та виявлення всіх симптомів захворювання.
Виявлено гени, пошкодження яких порушує обмін нейромедіаторів та схиляє до розвитку СДВГ.

Функціональна незрілість лобових відділів мозку призводить до порушення регуляції керуючих функцій та формує симптоми СДВГ. Насамперед страждає регулювання процесів збудження та гальмування.

Формування СДВГ найчастіше відбувається на тлі незбалансованого харчування. Найбільш важливо зменшення кількості білків, збільшення вуглеводів, що легко засвоюються, особливо в першій половині дня. Також несприятливим чином позначається нестача вітамінів, фолієвої кислоти, омега-3-поліненасичених жирних кислот, мікро- та мікроелементів (магній, залізо та ін).

Надходження в організм речовин, що є нейротоксинами, може призводити до пошкодження головного мозку та розвитку СДВГ. Найбільш небезпечні свинець, миш'як, ртуть, кадмій, нікель та інші.


Для попереднього запису у Білій Церкві  на зручний для вас день та час ви можете:

    за телефоном МЦ «НевроМед»: +38 (096)-152-26-88
    через online-форму


 

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті