НевроМед

спеціалізований медичний центр

Яким може бути передприступний стан хворого на епілепсію?

27.03.2024
рубрика: Епілепсія у дітей: діагностика, лікування
переглядів: 6


Більшість хворих з епілепсі каже: напади наступають раптово і несподівано, як " грім серед ясного неба " . У деяких хворих за кілька годин перед нападом відзначаються нервозність, неспокій, запаморочення, біль голови.

Нерідко перед нападом з'являється аура. Аура - частина нападу, що передує втраті свідомості, про яку хворий пам'ятає після відновлення. Як правило, аура має дуже короткочасний характер і триває лише кілька секунд. Залежно від характеру відчуттів аури поділяються на:
  •      соматосенсорні (відчуття оніміння, поколювання, почуття неможливості руху кінцівки);
  •      зорові (раптова короткочасна втрата зору, спалахи світла, фігури, плями різного кольору, образи людей, тварин перед очима, зміни сприйняття форми та величини навколишніх предметів тощо);
  •      слухові (дзвін у вухах, скрегіт, скрип, хворі не можуть чути голоси, музику);
  •      нюхові (відчуття якого-небудь запаху, що раптово виникають, переважно неприємного - гниття, горілої гуми, сірки і т.д.);
  •      смакові (відчуття будь-якого смаку в роті – солоного, гіркого, кислого, солодкого);
  •      епігастральні (відчуття "пурхання метеликів", "збивання вершків" у верхній частині живота):
  •      психічні (раптове почуття страху, тривоги, відчуття вже випробуваного в минулому або ніколи не випробуваного відчуття).

Важливою ознакою аури є її повторюваність від нападу. Випробовуючи ауру, пацієнт знає, що за нею настане напад, і намагається в цей момент сісти або лягти, щоб уникнути падіння або ударів під час непритомності.

 

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті