НевроМед

спеціалізований медичний центр

Що таке єпілепсія?

27.03.2024
рубрика: Епілепсія у дітей: діагностика, лікування
переглядів: 4


За сучасними уявленнями епілепсії група різних захворювань, основним проявом яких є епілептичні напади. На підставі досягнень сучасної науки було показано, що епілептичний напад виникає в результаті порушення процесів збудження та гальмування в клітинах кори головного мозку. Головний мозок складається із щільного сплетення нервових клітин, пов'язаних між собою. Клітини перетворюють збудження, сприйняте органами почуттів, електричний імпульс, і як електричного імпульсу передають його далі. Тому епілептичний напад можна порівняти з електричним розрядом на кшталт грози у природі.

Не кожні судоми є епілепсією. Будь-яка людина може хоча б одноразово перенести судоми у певних ситуаціях, наприклад, при високій температурі (фебрильні судоми), після вакцинації, при тяжкій черепно-мозковій травмі. Слід також пам'ятати про те, що багато серйозних захворювань нервової системи, такі як енцефаліт і менінгіт, можуть починатися з судом на тлі температури.

Тому завжди, коли Ви стикаєтесь із судомами, Вам слід звернутися до лікаря.

Діагноз "епілепсія" може бути встановлений лише в тому випадку, якщо у людини відзначалося відзначалося 2 або більше епілептичних нападів, що виникли без чітких провокуючих факторів, є специфічні характерологічні особливості та електоенцефалографічні ознаки епілепсії.

В даний час відомо більше 40 різних форм епілепсій, що відрізняються віком початку захворювання, клінічними проявами та прогнозом. 70-80% епілепсій добре піддаються лікуванню, деякі форми епілепсії самостійно припиняються без терапії у віці 13 – 15 років. У більшості випадків інтелект хворих на епілепсію нормальний, психічний розвиток не страждає.

Принципово важливе значення має своєчасне встановлення правильного діагнозу – конкретної форми епілепсії. Діагноз повинен встановлюватись фахівцем-епілептологом. Від правильності постановки діагнозу залежить стратегія лікування та прогнозування перебігу захворювання.

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті