НевроМед

спеціалізований медичний центр

Епілепсія у дітей: симптоми та лікування

27.03.2024
рубрика: Епілепсія у дітей: діагностика, лікування
переглядів: 4


Епілепсія
- це захворювання, що проявляється повторними нападоподібними станами судомної або несудомної природи, що часто супроводжується порушенням свідомості під час нападу і характеризується специфічними змінами на електроенцефалограмі (запис біоелектричної активності головного мозку).

Класифікація

Залежно від причини виникнення захворювання виділяють три основні форми епілепсії:
  •      ідіопатичну (вроджену, первинну) епілепсію. До цих форм епілепсії відносять також спадкові форми захворювань;
  •      симптоматичну (вторинну) форму, пов'язану з наявністю у пацієнта будь-якого основного неврологічного захворювання, проявом якого зокрема є судомні стани;
  •      криптогенну форму, тобто із нез'ясованою причиною виникнення. Часто до неї належать доброякісні форми епілепсії.

Неврологи (епілептологи) у своїй роботі часто використовують класифікацію епілепсій на кшталт епілептичного нападу.

При постановці діагнозу дуже важливо встановити характер епілепсії – первинний чи вторинний (тобто виключити чи підтвердити наявність основного захворювання, і натомість може розвинутися епілепсія), і навіть ідентифікувати тип нападів.

Від того, наскільки правильно встановлена причина та правильно ідентифікований напад, залежить вибір оптимальної методики лікування захворювання.

Епілепсія небезпечна розвитком епілептичної енцефалопатії – при цьому стані погіршується настрій, з'являється занепокоєння, дратівливість, знижується рівень уваги, пам'яті та пізнавальних функцій. Особливо актуальна ця проблема в дітей віком, т.к. може призводити до відставання у розвитку та заважати формуванню навичок мовлення, читання, письма, рахунку та ін.

Епілепсія – дуже серйозне захворювання, яке потребує докладного та ретельного підбору терапії та постійного контролю протягом тривалого часу.

У МЦ "НевроМед" ви пройдете повне обстеження під наглядом досвідченого невролога (епілептолога). Лікар збере докладний анамнез, призначить обстеження та, залежно від результатів обстеження, призначить медикаментозну терапію та контролюватиме хід лікування.

Ми пропонуємо також амбулаторну допомогу хворим після виписки зі стаціонару – неврологи-епілептологи клініки проводять динамічний нагляд пацієнта, відстежують побічні дії препаратів, коригують перебіг лікування залежно від проміжних результатів.

Обстеження

Невролог (епілептолог)

Діагноз епілепсії ставиться лікарем-неврологом чи епілептологом.

Якщо у дитини вперше у житті виник судомний напад, ситуація вимагає однозначного звернення до невролога, оскільки у дитячому віці можлива поява когнітивних порушень навіть після одного нападу.

Невролог (епілептолог) збере докладний анамнез дитини та проведе неврологічне обстеження із включенням ЕЕГ, МРТ або КТ головного мозку, УЗДГ судин головного мозку. За потреби лікар може призначити додаткові методи обстеження.

ЕЕГ

Електроенцефалограма (ЕЕГ) проводиться з метою виявлення наявності або відсутності епілептичної активності. ЕЕГ реєструє змінену електрофізіологічну активність мозку, виявляє локалізацію ділянок підвищеної збудливості.

У разі, якщо напад був одноразовий і єдиний у житті дитини і при цьому на ЕЕГ відсутні будь-які зміни, невролог не призначає медикаментозної терапії, така дитина потребує лише спостереження. Такий напад може бути єдиним і більше ніколи не повторитися, тоді як протиепілептична терапія може мати побічні дії.

Якщо після першого нападу на електроенцефалограмі виявляються виражені зміни епілептичного типу, в цьому випадку в обов'язковому порядку потрібен підбір протисудомної терапії.

На відміну від багатьох клінік, ми робимо ЕЕГ зовсім маленьким дітям до трьох років!

МРТ

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) або комп'ютерна томографія (КТ) дозволяє перевірити структурні зміни в мозку і може бути призначена неврологом з метою виключення або підтвердження будь-якого поточного активного захворювання (порок розвитку кори головного мозку, пухлина, аутоімунне захворювання, енцефаліт і т.д. .д.), проявом якого можуть бути судомні стани. Таким чином, мета призначення МРТ – виключення будь-якого виду симптоматичної (вторинної) епілепсії.

УЗДГ

Ультразвукова доплерографія (УЗДГ) призначається при підозрі будь-якої вади розвитку судин, що може викликати судомні стани. Таким чином, мета призначення УЗДГ – виключення симптоматичної (вторинної) епілепсії.

Розгорнутий загальний аналіз крові

Призначається з метою виключення будь-яких запальних причин виникнення нападу.

Окуліст

Невролог може призначити додаткову консультацію лікаря-окуліста з метою виключення патології з боку очного дна (при підозрі на пухлину) та виключення симптоматичної епілепсії.


Опис нападу

Через те, що сам пацієнт часто не пам'ятає, як і що з ним відбувалося під час нападу, дуже важливо зібрати відомості, які можуть надати близькі пацієнти. Опис нападу дозволяє лікарю точніше поставити діагноз і визначитися з тактикою лікування, оскільки найчастіше від характеру нападу залежить вибір того чи іншого протисудомного препарату, що використовується як базова стартова терапія.

Насамперед лікар опитує про частоту, тривалість, час виникнення нападів, з чим вони були пов'язані або чим могли бути спровоковані.

При можливості постарайтеся записати напад на відео (наприклад, смартфон), це допоможе лікареві найточніше визначити тип нападу.

Лікування

В основі лікування епілепсії лежить фармакотерапія, підібрана лікарем залежно від типу нападів та форми захворювання. Існує великий спектр протисудомних препаратів, які дозволять контролювати напади та значно зменшити їх кількість та тривалість.

Підбір протисудомної терапії – найчастіше тривалий, копіткий і завжди індивідуальний процес.

Лікар завжди зважує ефективність застосовуваної терапії та можливу побічну шкоду (медикаменти можуть надавати негативну дію на інші органи та системи). Саме тому завжди обов'язково процес підбору терапії вимагає проміжних спостережень невролога: лікар повинен відстежувати результати своєї терапії.

Тривалість прийому протисудомної терапії становить два-три роки за умови відсутності нападів (тобто з моменту припинення нападів на якомусь конкретному препараті).

Тому дитина з уже підібраною протисудомною терапією навіть у разі доброякісної епілепсії з гарним прогнозом також потребує амбулаторного спостереження невролога протягом усього цього терміну.

Лікар, який спостерігає пацієнта через певні проміжки часу проводить контрольне моніторування електроенцефалограми, моніторування побічних реакцій з боку фармакотерапії (проводиться УЗД, дослідження загального та біохімічного аналізу крові, контроль відстрочених алергічних реакцій). Результати перевірок можуть вимагати корекції протисудомної терапії.

Розрахунок доз протисудомних препаратів здійснюється виходячи з ваги дитини та з урахуванням її індивідуального метаболізму. Таким чином, для досягнення оптимального ефекту з часом може бути здійснений перерахунок дози або заміна препарату.

Через три роки з моменту припинення нападів можна говорити про дуже обережну і поступову відміну препарату. При відміні протисудомної терапії, на жаль, завжди існує ризик приступів. Тому скасування терапії – завжди дуже відповідальне та зважене рішення.

Незважаючи на те, що відомо більше 40 форм епілепсії, у дітей 75% епілепсій мають гарний терапевтичний прогноз і за грамотного кваліфікованого лікування проходять до віку 14 років. Однак у деяких випадках пацієнти довічно приймають протисудомні препарати. Це від форми епілепсії та інших індивідуальних особливостей.

На відміну від ідіопатичної (первинної) епілепсії, симптоматична (вторинна) форма вимагає підбору як протисудомної терапії, так і терапії, спрямованої на лікування основного захворювання.

 

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті